Ambalarea, depozitarea, transportarea aluminiului

Ambalarea, depozitarea, transportarea aluminiului

Aluminiul, de obicei, este rezistent la coroziune. Spre deosebire de majoritatea celorlalte metale, aluminiul ”se autoapără”. În cazul expunerii la aer uscat sau umed, aluminiul se combină cu oxigenul pentru a forma un strat dur, transparent, protector de oxid. În prezența umidității, aluminiul nu va rugini ca oțelul obișnuit, dar în anumite condiții apar pete pe suprafața lui. Petele sunt inestetice, dar  nu au nici un efect semnificativ asupra rezistenței, pot provoca probleme la prelucrare sau la finisarea suprafețelor. Aceste pete (probleme de colorare) apar în timpul transportului, manipulării sau depozitării. 

Petele pe suprafața aluminiului sau a altor metale pot apărea atunci când apa pătrunde între foi sau table pe parcursul împachetării . În urma contactului prelungit dintre apă și aluminiul are loc o reacție chimică, din care rezultă pata de apă.

 

Apa poate proveni din:

A. Surse externe
Surse naturale (ploaie, zăpadă) și scurgeri de apă, care pot proveni, de exemplu, de la o prelată ruptă al unui camion sau de la un acoperiș deteriorat dintr-un spațiu de depozitare.


B. Condensarea umezelii
Aerul care conține vapori de apă se numește aer umed. Umiditatea relativă a aerului este relația proporțională dintre umiditatea momentană la o temperatură anume și umiditate maximă posibilă la aceeași temperatură . De exemplu, cu o umiditate relativă de 50%, aerul conține jumătate din umiditatea posibilă la acestă temperatură. Dacă umiditatea relativă este de 100% aerul este complet saturat cu aburi de apă. Această valoare nu poate depăși 100%, deoarece surplusul se elimină prin forma condensului. Cu scăderea temperaturii capacitatea de a menține aburi de apă scade și surplusul se va transforma în apă lichidă – temperatura a atins punctul de rouă și condensarea apare. Dacă aerul intră în contact cu suprafețe cu temperaturi sub punctul de rouă, aburii de apă vor condensa pe aceasta. 

În urma celor menționate mai înainte, când temperatura aluminiului scade sub punctul de rouă al aerului, apa se condensează pe suprafața metalului. Temperatura aluminiului poate scădea sub punctul de rouă al aerului în  timpul depozitării, manevrării sau transportării. De exemplu:

Primăvara și toamna nu este recomandat ca ușile depozitelor să rămână deschise, pentru că pot apărea diferențe mari de temperatură pe timpul zilei și a nopții. Pe timpul nopții metalul se răcește, iar pe timpul zilei temperatura și umiditatea aerului crește rapid și punctul de rouă se ridică repede. Temperatura aluminiului crește într-un ritm mult mai lent, ceea ce duce la apariția condensării apei pe suprafața acestuia. Acest proces poate apărea și în cazul unor fluctuații mari de temperatură și de umiditate.

 

Ambalarea aluminiului

Rulourile, tablele și profilele de aluminu trebuie să fie înfășurate cu diverse tipuri de hârtie, folii de plastic sau produse laminate, care să asigure o protecție împotriva pătrunderii umezelii în timpul transportului și a depozitării. Rulourile ar trebui să aibă capace la capete pentru a nu fi deteriorate în timpul manevrării. Folia de contracție folosită pentru ambalare trebuie să acopere întregul pachet pentru împiedicarea pătrunderii apei între suprafețe. Aluminiul ambalat, chiar dacă este protejat cu material impermeabil, nu este recomandat să fie depozitat în aer liber. Materialele de ambalare trebuie să fie intacte (și vor fi reparate dacă se rup) până la folosirea aluminiului. Dacă umiditatea se condensează pe ambalaj, această trebuie să fie ștearsă fără a deteriora ambalajul. În cazul suprafețelor speciale(de ex. striate, perforate) între plăci sau table se vor intercala  suplimentar hârtii speciale, foi de spumă sau alte materiale, pentru a proteja suprafețele împotriva abraziunii.

 

Depozitarea și transportarea aluminiului

Pachetele intacte trebuie să fie depozitate în spații de depozitare închise, uscate, bine ventilate (vara-aer condiționat, iarna-încălzire). În aceste spații variația de temperatură și de umiditate trebuie păstrate la un nivel minim. 

Pentru transportarea produselor din aluminiu sunt recomandate camioanele sau vagoanele izolate. Dacă din considerente economice sau de altă natură nu se pot folosi aceste mijloace, transportul se poate face și cu camioane cu platformă. În acest caz încărcătura trebuie să fie bine acoperită. 

Este foarte important ca rulourile și tablele de aluminiu să fie fixate, pentru a elimina orice posibilitate de mișcare, care poate rupe sau poate deteriora ambalajul în timpul transportului. 

În cazul în care apa pătrunde  între table sau în rulouri, trebuie să fie eliminat cât mai repede prin evaporare naturala sau prin  suflare cu aer cald. Daca materialele sunt foarte umede prima data trebuie să fie șterse fără a deteriora suprafata lor.
După descărcare, dacă apare o diferență de temperatură relativ mare, produsele din aluminiu împachetate trebuiesc lăsate să se aclimatizeze, fără să fie desfăcute timp de 36-48 ore. Astfel se poate preveni formarea condensului pe suprafața metalului.

Tehnipedia - Oferă date tehnice strict cu caracter informativ despre produsele comerciaizate de firmă, structurate profesionist.