• 18 IULIE 2022

  Evenimente:

  • * Începând cu 12 Iulie 2022 Comisia Europeană reia aplicarea taxei anti-dumping pe importurile de aluminiu din China, iar această măsură cel mai probabil va contribui treptat la scăderea ofertei în Europa la acest material, care în mod normal va duce la o nouă creștere a cotațiilor bursiere.
  • * Există și o temere a unei încetiniri acute a economiei mondiale în special datorită politicilor monetare restrictive ale băncilor centrale (dobânzi din ce în ce mai mari), care poate provoca o scădere și în nivelului cererii de pe piața aluminiului.
  • * Fragilitatea lanțurilor de aprovizionare se menține la un nivel ridicat de risc, cu impact imprevizibil asupra termenelor de livrare.
  • * Primele de fabricație aplicate de producătorii de semifabricate nu vor scade în perioada imediat următoare datorită creșterilor cheltuielilor cu energia

  Consecințe:

  • * Furnizorii de semifabricate pot garanta niveluri de preț si termene de livrare pentru diferite materiale din aluminiu, doar în limita stocurilor de care dispun incluzând aici și cele contractate deja cu producătorii.
 • 11 OCTOMBRIE 2021

  EVENIMENT

  Comisia Europeană suspendă taxa de antidumping pentru produsele din China pe un termen de 9 luni.

  Consecințe:

  Impact probabil redus pe piața din UE datorită faptului ca la nivel global cumul de informații si tendințe negative rămân în vigoare.

  Posibilă ameliorare a primelor de fabricație pentru martie-aprilie 2022.

 • 17 SEPTEMBRIE 2021

  EVENIMENT

  Criza Magneziului

  China este principalul producător de magneziu cu 80% din producția globală, important element de aliere în industria aluminiului și al oțelului.

  În principalul hub de producție al magneziului , provincia Yulin, autoritățile limitează accesul la energie al producătorilor de magneziu rezultând o reducere a capacităților la 50%

  Consecințe:

  1. Decizia politică a Chinei a dus prețul magneziului de la 3000 EUR/to la sfârșitul lunii august la peste 13.000 EUR/to la sfârșitul lunii septembrie. Stocurile au dispărut, mulți producători de semifabricate declară forța majoră și anulează comenzile confirmate.
  2. LME creste de la 2600 USD în august la peste 2900 la sfârșitul lunii septembrie.
  3. Primele de fabricație explodează. Producătorii de laminate din aluminiu din UE confirmă comenzi pe februarie 2022 cu prime de fabricație care depășesc cu 1000-2000 EUR/to cele din Q1 2021.
  4. Pe 11 octombrie 2021 LME depășește pragul de 3000 USD ,cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani

  consecinte

  Sursa: arriva.de

   

 • 5 SEPTEMBRIE 2021

  EVENIMENT

  Criza Bauxitei- lovitură de stat în Guinea.

  Guinea este cel de-al doilea furnizor de bauxită din lume după Australia cu 22% din producția globală.

  Aprovizionarea cu bauxită și alumină devine incert

 • AUGUST 2021

  EVENIMENT

  Criza aluminiului primar – Rusia

  În vederea securizării materiei prime Rusia introduce o suprataxă de export pe aluminiul primar produs în țara la o cotă de 15%, începând cu 01 august până la sfârșitul 2021. Rusia este cel de-al doilea producător din lume cu aprox. 3.6 mil to anual.

 • IULIE 2021

  EVENIMENT:

  Criza aluminiului primar – China

  Fapte:

  • China asigură aproximativ 58% din producția globală al aluminiului primar.
  • După estimărilor pe anul 2019, China este sursa emisiilor de CO2 în proporție de peste 10%
  • Peste 80% din energia electrică produsă în China se obține în termocentrale prin arderea cărbunelui.

  Grafice cu productia de aluminiu la 1000 to

  Sursa: Green AluParadox - Green Economy London Stock Exchange

   

  China ia măsuri în vederea reducerii emisiilor de CO2 prin raționalizarea energiei electrice către marii consumatori industriali din industria aluminiului și al oțelului.

  Pentru a satisface necesarul de materie primă, China cel mai mare exportator de aluminiu primar devine importator de aluminiu primar.

  Consecințe:

  Primele la aluminiu primar cresc exponențial.

  Cotația LME depășește 2600 USD la începutul lunii august.

  Producătorilor de laminate nu mai confirmă comenzi pe 2021, doar pe Q1 2022, fără confirmarea primelor de fabricație.

  Ofertele pe piață se emit doar spot, valabile câteva zile și strict pe stocurile fizice existente la distribuitori sau în curs de producție la producători.

 • APRILIE 2021

  Evenimente:

  • Taxa de antidumping Comisia Europeană adoptă Taxa de antidumping pe semifabricatele laminate și extrudate cu origine China
  • Taxa cuprinsă între 19-47% generează o lipsa acută de marfă pe piețe din UE.
  • Producătorii din UE nu reușesc să-și adapteze capacitățile de producție pe termen scurt.

  Consecinte:

  1. Lipsa de marfa se acutizează. Confirmările de comenzi ajung la peste 4-5 luni la produse laminate respectiv la peste 3 luni la extrudate.
  2. Depozitele distribuitorilor se golesc.
  3. Primele de fabricație cresc cu 20-50%
  4. LME creste in Q2 de la 2200 la 2500 USD
 • Q4 2020 – Q1 2021

  Evenimente - tendințe

  1. Cerere in creștere datorită revenirii industriei globale după lock-downul din primul val al pandemiei
  2. La Comisia Europeană se desfășoară o investigație la solicitarea asociațiilor producătorilor de semifabricate din aluminiu privind practicile de dumping al producătorilor chinezi

  Consecințe

  1. Scad comenzile către producătorii din China, cresc comenzile către producătorii din UE rezultând creșterea termenelor de livrare și apare o tendință de creștere a primelor de fabricație.
  2. Cotația bursiera LME reacționează crescând de la un nivel mediu de la 2000 USD aferent perioadei decembrie- ianuarie 2021 la peste 2200 USD la sfârșitul Q1.