Când obiectivitatea și talentul se întâlnesc

Parteneriatul dintre echipa Góbék Teqball și Color Metal datează din 2017: de atunci compania a ajutat echipa să ajungă la prima Cupă Mondială. De aceea Ilyés Szabolcs, șeful clubului spune că titlul mondial câștigat acolo este merit comun.

În același timp, managerul clubului este bucuros că echipa Góbék Teqball și Color Metal s-au găsit valorile comune și angajamentul față de sport au dus la o cooperare reînnoită. Datorită acestui fapt echipa Góbék poate începe din nou să lupte pentru titlurile de campionat mondial.

Un sport numit teqball și-a început călătoria de cucerire a lumii în iunie 2014. De atunci a parcurs un drum lung: pe lângă formarea Federației Internaționale de Teqball, teqball-ul a fost inclus în sporturile sale oficiale de către Comitetul Olimpic Asiatic și Jocurile Europene, ceea ce poate fi considerat un prim pas către Jocurile Olimpice. Aceasta din urmă este o etapă importantă, deoarece reprezentanții acestui sport au stabilit ca obiectiv, participarea în 2028 la Jocurile Olimpice din Los Angeles.

Recent, teqball, cunoscut ca un fel de combinație de tenis de masă și tenis de picior, câștigă teren și la Odorheiu Secuiesc, ceea ce se vede și în rezultate. Doi membri ai echipei Góbék Teqball din Odorheiu Secuiesc, Györgydeák Apor și Ilyés Szabolcs, au dovedit deja pe patru continente în ultimele șase luni. După Campionatul României de la sfârșitul anului 2020 au câștigat un turneu de dublu în Brazilia, apoi în 2021 în Republica Capul Verde și Liban. Chiar dacă numai pe un continent, dar în ultimele câteva săptămâni ei au urcat pe podium de șase ori. Din turneele din Polonia, Franța și Ungaria Ilyés Szabolcs și Györgydeák Apor s-au întors acasă cu 4 medalii de aur, 2 de argint și 2 de bronz, atât la individual cât și la perechi.  

Să fim și să rămânem cea mai bună echipă din lume” a spus Ilyés Szabolcs, ca jucător al echipei Góbék Teqball, precum și liderul clubului. Ceea ce, după descrierea echipei nu pare deloc neverosimil, pentru că de la lansarea sa în 2017, echipa Góbék Teqball este acum clubul numărul doi din lume.

Pe lângă rezultatele extraordinare este foarte important pentru noi, ca echipa Góbék Teqball să construiască o organizație cu centrul în Odorheiu Secuiesc, și în același timp am dori  să promovăm sportul în parteneriat cu asociațiile sportive locale și desigur să sprijinim tinerele talente”, spune Ilyés Szabolcs.

Acest lucru a dovedit deja, clubul l-a descoperit pe Györgydeák Apor în vârstă de 21 de ani, care stă în mod regulat pe podium, în cea mai mare parte pe treapta superioară.

Scopul este să fim primii în lume

După vorbele lui Györgydeák Apor, găsirea armoniei cu acest sport nu a fost așa de ușor. Dar datorită perseverenței mentorului său și a muncii împreună - să fii primul în lume - nu este un obiectiv ireal. În prezent, Apor se află pe locul trei în clasamentul mondial cu un scor de 14.227.

Potrivit, spuselor sale, dorința lui de a demonstra îi dă un mare impuls: de exemplu, la cel mai recent turneu în perioada 12-13 iunie, Cupa Creil Challenger de la Paris, a arătat că nu întâmplător a câștigat cu 12-2 asupra campionului mondial.

Pentru Apor, teqball nu înseamnă numai glorie și lumina reflectoarelor. Perioada covidului a adus un lucru foarte important pentru el: o comunitate de teqball.

<

Vara trecută n-am putut merge nicăieri să jucăm. Am scos masa lângă stadion și acolo am jucat. Încet s-a dezvoltat o comunitate foarte bună, acum suntem 53. Mergeam în fiecare zi să jucăm. Ne-am bucurat împreună de joc!” răspunde Apor la ceea ce a vrut să spună prin comunitate.

Se pregătesc pentru Jocurile Olimpice

Inventatorii maghiari și echipa din spatele lor joacă un rol major în faptul că teqball-ul este prezent acum în peste 110 țări și că sportul este înconjurat de succese în Ungaria. Cu toate acestea, succesul clubului din Odorheiu Secuiesc necesită și entuziasmul celor doi jucători cheie ai echipei și sprijinul antreprenorilor locali, declară liderul clubului, Ilyés Szabolcs.

Rolul meu este dublu. În calitate de manager, lucrez pentru a construi, a menține și a crea siguranța financiară necesară pentru a face din echipa Góbék Teqball echipa de club de teqball numărul unu din lume. Dacă am reușit să obțin aceste lucruri, atunci vine partea cealaltă, adică pentru a obține cele mai bune rezultate posibile ca sportiv. Pentru că dacă avem siguranța financiară și putem ieși la toate competițiile, atunci succesul depinde de noi”, explică liderul clubului.

Szabolcs își amintește: spre sfârșitul studiilor sale de management sportiv la Budapesta, plănuia deja să se mute acasă când a întâlnit unul dintre inventatorii teqball-ului în februarie 2017. Cu Borsányi au hotărât să se prezinte cu echipa secuiască pentru primul turneu mondial al anului.

Așa s-a întâmplat că după o scurtă introducere în sport și două luni de antrenament intensiv, echipa Góbék Teqball cu sprijinul Color Metal, a ajuns la turneul mondial organizat la Budapesta, de unde s-au întors acasă, la Odorhei cu un bronz și cu o medalie de aur la perechi. Restul este istorie.

„A fi organizator sportiv este o oportunitate și în același timp o sarcină extraordinară ca să te afirmi într-o nouă ramură sportivă, ca și club nou. În plus, putem stabili obiective pe care alte sporturi din Odorheiu Secuiesc sau din regiune nu le fac. La urma urmei, teqball-ul va participa la Jocurile Olimpice Continentale din Cracovia în 2023, unde se va prezenta ca un sport cu medalii. Acest lucru sperăm că se va întâmpla și în 2028 la Jocurile Olimpice din Los Angeles. Cu sprijinul susținătorilor noștri locali, echipa Góbék Teqball din Odorheiu Secuiesc dorește să joace un rol activ în acest proces” - a declarat Ilyés Szabolcs.

În acest sens sprijinim și noi echipa Góbék Teqball Team

Acum 20 de ani Odorheiu Secuiesc a găzduit primul campionat de futsal. De atunci futsal-ul a devenit popular atât pe plan intern cât și pe plan internațional. Tocmai pentru că a adus fotbalul mai aproape de oameni cu 4+1 echipe, pe terenuri mici, pe terenurile de sport în zonele de locuit, copiii noștri se pot distra. Cred că același lucru este și secretul teqball-ului. Mă bucur că suntem pe podiumul clasamentului mondial la futsal, deoarece  în puține sporturi avem șansa de a obține rezultate de talie mondială. Acesta este unul dintre motivele pentru care apreciez și susțin eforturile echipei Góbék Teqball. - spune Godra Zsolt, director general și coproprietar al Color Metal Srl. 

El ne spune de ce consideră că este important să susținem eforturile echipei din Odorheiu Secuiesc. Invenția maghiară îi este simpatică, deoarece datorită spațiului mai redus se potrivește bine în terenurile de sport și în locurile de joacă din zonele publice. Se pot juca 4 copii și astfel se pot mișca o mulțime și mai mare. Este una dintre activitățile sportive de agrement pe care nepotul sau nepoata le poate juca cu bunicul, individual sau în perechi. Este necesară o suprafață dreaptă de aproximativ 2x12 m, o plasă de tenis, doar puțin simț al mingii, un joc de cap și picior la nivel de amator. În copilărie dezvoltă flexibilitatea, simțul ritmului, tehnica arcului și simțul mingii.

O nouă oportunitate pentru copii noștri de a se mișca în timpul liber”, rezumă Godra Zsolt.