PROIECTUL AMPRENTA VERDE

A cikk magyarul itt.
Article in English here.

 

FUNDAL

O abordare conștientă de protecție a mediului înconjurător este foarte importantă  în viața companiei noastre, care influențează planificarea proiectelor noastre, investițiile și cultura noastră organizațională. Ne străduim să susținem și să reflectăm sustenabilitatea în toate domeniile, inclusiv prin produsele și serviciile noastre, investițiile și formarea comunității noastre. Un exemplu este implementarea unui model economic circular din care să facă parte semifabricate din aliaje de aluminiu și cupru, care sunt cele mai importante din gama noastră de produse: Color Metal răscumpără, prelucrează și reciclează deșeurile rezultate în urma prelucrării semifabricatelor și le transformă în materie primă pentru turnătorie. Reciclând 1 tonă de aluminiu, se poate economisi extracția a 6 tone de bauxită și astfel se previne  degajarea a 9 tone de emisii de dioxid de carbon.

 

IDEEA

La începutul anului, când ne gândeam la planificarea unor  proiecte de responsabilitate socială corporativă, cu entuziasm am început negocierile cu SZKA - Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc. Deoarece acțiunile noastre de anul trecut au demonstrat cu succes dorința noastră de a contribui și de a da un exemplu în organizare, voluntariat, asistență și conștientizarea ocrotirii mediului, nu a existat nicio îndoială că și în acest an vom continua aceste eforturi și chiar le vom ridica la un nivel superior.

Astfel, am salutat oportunitatea oferită de SZKA - Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc și Biroul de Ocolul Silvic De Regim Zetea, fiind primii care am intrat în proiectul Amprenta Verde. În acest fel, dorim să contribuim la neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon, dând un exemplu, încurajând companiile din Odorheiu Secuiesc să adere la acest proces.

 

IMPLEMENTAREA PROIECTULUI

În cadrul acestui proiect, Color Metal a finanțat achiziționarea și plantarea a 500 de puieți de castani dulci, iar câțiva colegi împreună cu familiile lor s-au oferit voluntari pentru a participa la prima plantare din 10 aprilie. Simbolic am „adoptat” primii puieți și am ales,  ca pădurea plantată să devină loc de drumeții pentru comunitatea noastră.  Un aspect important în selectarea speciilor de arbori a fost biodivesitatea, iar castanul dulce este recunoscut pentru faptul că valorifică terenurile în pantă, poate ajunge la vârsta de peste 200 ani și în tot acest timp, produce fructe bogate în substanțe nutritive, care constituie o hrană importantă pentru animale din pădure, deci riscul să fie tăiați la maturitate este redus.

Sâmbătă  în 3 ore de muncă,  au fost plantați  aproximativ 200 de puieți  de către  un grup de 40 de voluntari format din reprezentanți SZKA, Color Metal și silvicultură, precum și membrii familiilor lor. Am lucrat în echipe, toată lumea avea o sarcină bine stabilită. Deoarece zona era stâncoasă, primul pas a fost afânarea pământul, după care, cu sapa s-a făcut o groapă suficient de mare, iar după etichetarea puietului s-a trecut la  plantarea efectivă. Pentru a proteja puieții de animalele sălbatice, am pus plase de protecție în jurul lor, care va asigura siguranța lor în fața animalelor timp de câțiva ani,  iar dacă accidental se vor desface, în timp se vor descompune în natură, fiind biodegradabili. În faza următoare a proiectului se va crea o hartă GPS pentru identificarea copacilor.

În terenul dur, munca noastră s-a încheiat cu succes, fiind o satisfacție pentru toată echipa. Datorită entuziasmului personalului din silvicultură ne-am îmbogățit cu multe informații noi. Am aflat, de exemplu, în condiții optime de creștere, în aproximativ 80-90 ani, trunchiurile castanilor noștri plantați, vor ajunge la diametre de 40 cm,  iar în  100 de ani vor înmagazina  în jur de  2.000 kg de dioxid de carbon. Am calculat și am ajuns la concluzia că 2000 kg de dioxid de carbon rezultă și intră în atmosferă în urma a 16.340 km parcurși. (Emisiile medii ale mașinilor noi înregistrate în 2019 în UE sunt de 122,4 g CO2 / km).

Ziua s-a încheiat cu o bine meritată masă comună, atmosfera fiind însuflețită de entuziasmul și joaca copiilor. Pe lângă nobilul obiectiv de a ne strădui să devenim neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon, dorim ca pe viitor să ne amintim cu plăcere de succesul nostru comun, și frumoasa pădure care va crește din satul Izvoare să devină o destinație favorită pentru drumeții.