TedX Udvarhely
TED este o organizație non-profit dedicată ideilor care merită răspândite. A început ca și o conferință de patru zile în California acum 30 de ani, iar TED a crescut pentru a-și sprijini misiunea cu mai multe inițiative. Cele două conferințe TED anuale îi invită pe cei mai importanți speak-eri din lume să vorbească timp de 18 minute sau mai puțin. Multe dintre aceste discuții sunt apoi puse la dispoziție, gratuit, la TED.com.
La 11 septembrie, în patru ore 13 speakeri au urcat pe scenă în cinematograful din Odorhei.
Suntem mândrii, că în orașul nostru a fost organizat acest eveniment valoros și că noi am fost parteneri.
Principala motivație a organizatorilor a fost de a construi și de a organiza o comunitate activă și viguroasă: “Credem că, datorită TEDxUdvarhely, a dezbaterilor sale motivaționale și încurajatoare, putem realiza schimbări în comunitate – cu membrii acestei comunități.
În spiritul evenimentelor locale organizate de TEDx, avem convingerea că orice idee care merită răspândită ne duce către un viitor mai bun. Totodată, suntem siguri de faptul că poveștile inspiraționale sunt în jurul nostru, iar pentru a le răspândi trebuie doar să creăm cele mai bune instrumente și forumuri. TEDxUdvarhely este un astfel de instrument, care poate răspândi valorile pe care noi, comunitatea noastră, le deținem.”Tema principală a primului TEDxUdvarhely a fost „Încălcarea regulilor” (Breaking the rules). Ea poate fi interpretată în mai multe feluri, fie că este vorba de a gândi și de a acționa liber și creativ, de a ne depăși propriile limite sau cele create de societate, sau de a ieși din tipare. Nu este vorba (neapărat) despre o încălcare a legilor civile sau morale, ci despre acele povești în care protagoniștii lor au avut curajul să vorbească și astfel să aducă o schimbare.
Invitații și poveștile lor s-au încadrat perfect în tema “Breaking the rules”. Ei au ales să acționeze împotriva status quo-ului, nu doar pentru a atinge succesul personal, ci pentru a ajuta în dezvoltarea comunității lor, sperând la un viitor mai bun. Dând dovadă de creativitate, autenticitate, inovație și curaj, aceștia au îndrăznit să spună “nu” sau chiar “da” atunci când toți ceilalți erau tăcuți și și-au asumat sarcina de a construi o comunitate cu propriile mâini.